Origineel overnachten in Jeneverlogies

We kennen Schiedam tegenwoordig vooral als voorstadje van het grote Rotterdam, maar honderden jaren terug was juist Schiedam wereldberoemd en speelde Rotterdam maar een kleine rol in de economie van Nederland.

Schiedam was vroeger namelijk dé jeneverstad van de wereld! In de hoogtijdagen waren er niet minder dan 400 (!) jeneverbranderijen in de stad, en stond de hoogste windmolen van de wereld niet in Kinderdijk of de Zaanse Schans, maar gewoon in Schiedam.

Na de teloorgang van de jeneverindustrie stapten veel arbeiders over naar de scheepvaartindustrie, maar gelukkig is er nog één distilleerderij bewaard gebleven waar nog steeds moutwijn wordt geproduceerd, wat als basis dient voor jenever. En dit alles ook nog op de manier zoals dat in 1700 werd gedaan.

Bijzonder overnachten in een pand met historie

Het pand waar nu de Jeneverlogies is gevestigd, werd in de 18e eeuw eigenlijk gebouwd als koetshuis voor het naastgelegen koopmanshuis. De bouwstijl is die van de Amsterdamse School, wat in het rivaliserende gebied rondom Rotterdam best opvallend genoemd mag worden.

Later nam het bedrijf Santas Koffie haar intrek in dit pand, maar pas in 2014 werd het gerenoveerd en omgetoverd tot een B&B. Leuk detail; men schenkt nog steeds koffie en thee van het merk Santas.

Daarnaast is op de begane grond een ambachtelijk bakkerswinkeltje gevestigd, waar u aan de grote tafel kunt genieten van een heerlijk ontbijt met dus brood uit eigen bakkerij en meel dat is gemalen met de eigen molens. U zit hier gewoon tussen de buurtbewoners die hier hun dagelijks brood komen halen.

Slapen in ‘De Vrijheid’ of in ‘De Walvisch’

In appartement De Vrijheid slaapt u aan de rustige achterzijde van het pand, maar heeft u via de woonkamer een prachtig uitzicht op de Lange Haven. In die slaapkamer aan de achterzijde staat een kingsize Aupingbed en is er een badkamer met inloopdouche.

Verdeeld over de tweede en derde etage treft u het grotere appartement; De Walvisch. Ook dit appartement biedt aan de voorzijde hetzelfde prachtige uitzicht op die Lange Haven.

Het verschil is dat hier een badkamer met ligbad inbegrepen is en dat u in plaats van met twee personen hier met vier personen kunt overnachten. Beide appartement zijn ook nog eens voorzien van een flatscreen-tv en eigen Nespresso-machine.

U kunt van De Walvisch uit op die andere Walvisch, één van de hoogste windmolens ter wereld waarvan er overigens nog zes van in Schiedam staan. Deze windmolens deden vroeger dienst als malers voor het graan om weer jenever te kunnen maken.

Parkeren kan voor de deur maar is niet kosteloos, vanzelfsprekend is er wél gratis wifi aanwezig in de Jeneverlogies van Schiedam.

Uitstekende uitvalsbasis voor een weekendje Rotterdam

Met het openbaar vervoer bent u in zeer korte tijd in het centrum van Rotterdam. Met de metro doet u er vanaf De Jeneverlogies in Schiedam slechts 10 minuten over om in hartje Rotterdam te komen.

Met de trein bent u al in 5 minuten en zonder tussenstop op Rotterdam Centraal station. Zowel het trein- als metrostation van Schiedam liggen op letterlijk vijf minuten lopen van de Jeneverlogies.

Toegegeven, Schiedam zelf is geen stad waar u een heel weekend verblijft. Maasstad Rotterdam daarentegen wél, met al haar kunst en cultuur. Breng een bezoekje aan museum Boijmans van Beuningen, de Kunsthal, de Markthal en natuurlijk niet te vergeten; de Euromast!

Laten we het sportieve aspect van de stad ook niet vergeten; zo is jaarlijks de Wieler-Zesdaagse in Ahoy en met maar liefst drie voetbalclubs in de stad is er altijd wel een mooie Eredivisie wedstrijd te bezoeken. Geniet van de grandeur van Het Kasteel van Sparta of juich mee met de 12e man van het Feyenoord-legioen in een kolkende Kuip.

Reserveer nu Jeneverlogies in Schiedam

Slapen naast de ketels van het Jenevermuseum in Schiedam

Nederland

Schiedam

Zuid-Holland

Thema

Locatie

Lange Haven 78, 3111 CH Schiedam, Nederland
Reserveer nu Jeneverlogies in Schiedam