Berg en Dal; het ultieme vakantiegevoel ‘in de achtertuin’

Het ultieme vakantiegevoel ‘in de achtertuin’

Op zoek naar een plek waar glooiende heuvels het landschap bepalen en van plan om diep het zuiden van Europa in te rijden? Think again! Of beter gezegd: denk aan de schilderachtige omgeving van de gemeente Berg en Dal, net onder de rook van Nijmegen. Een plek bij uitstek waar natuur, historie, cultuur en bourgondisch leven samen komen en waar veel samengewerkt wordt met omliggende toeristische gebieden zoals Arnhem en Nijmegen.

Voor deze tweedaagse trip reisde Lise Donné zuidoostwaarts, waar de weergoden haar meer dan goed gezind waren. Zou hier de zon dan echt vaker schijnen?

De Wolfsberg Groesbeek

Berg en Dal eerst koffie!
Eerst de koffers droppen en dan koffie!

Hoe het ook zij; tijd om de bagage te droppen en de omgeving te ontdekken! Die bagage wordt niet zomaar op een plek gedropt; nee, Hotel Restaurant Café De Wolfsberg is een adembenemend mooi landhuis, verscholen in de bossen (lekker koel!) en een nog adembenemender uitzicht op Groesbeek!

De naam dankt zich aan de periode waarin op deze plek, je raadt het al, de wolven de dienst uitmaakten. Gelukkig is de laatste wolf gesignaleerd in 1822…

Onze kamer, evenals alle andere 15 kamers, is prachtig modern ingericht, gemixt met de authentieke stijl die het landhuis zo karakteristiek maakt. Een heerlijke badkamer en dito bed gaan het overnachten hier heel aangenaam maken.

Nederlands Wijnbouw Centrum Groesbeek

Maar eerst: op naar het Nederlands Wijnbouw Centrum in Groesbeek. Wie denkt dat je goede wijnen uit het buitenland moet importeren, kan hier ervaren dat dit gebied bruist van de wijnbouw.

Sinds het begin van het millennium zijn enkele Nederlandse initiatiefnemers, waaronder de eigenaar van dit mooie terrein, begonnen met het ontwikkelen van wijnbouw in Nederland.

Berg en Dal droste-wijn-effect
Hét centrum van de Nederlandse wijnbouw; gewoon in Groesbeek.

De mineraalrijke lössgrond is met name in dit gebied veelvuldig aanwezig. In combinatie met de gunstige ligging gedijen de druiven hier buitengewoon goed. En, eerlijk is eerlijk: dat proef je.

Maar het Nederlands Wijnbouw Centrum biedt veel meer. Het is ook een kenniscentrum, waar scholingen, rondleidingen en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van wijn worden beproeft.

Het terrein biedt werkplekken aan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en creëren hiermee laagdrempeligheid voor iedereen die er een bezoek brengt. Een welkom gevoel! Leuk extra weetje: er is ook een wijntrein, die langs de verschillende wijngaarden rijdt.

Met een piepklein slokje op (het is tenslotte pas tegen twaalven), maken we onze weg richting andere glooiende heuvels, namelijk die van de golfbaan. Voordat we daar aankomen, rijden we door het onlangs vernieuwde gezellig knusse centrum van Groesbeek. Hier bieden meer dan voldoende winkels en gezellige horeca meer dan genoeg plekjes om heerlijk te vertoeven.

Golfbaan Rijk van Nijmegen

Door de glooiende heuvels is dit gebied perfect voor golfbanen.

Eenmaal aangekomen bij Golfbaan Rijk van Nijmegen brandt de zon lekker, terwijl we op het terras onze maag eerst vullen met een lekkere lunch. De golfbaan biedt met haar ligging aan passerende wandelaars en fietsers (de bekende Zevenheuvelenweg grenst direct aan het terrein), een unieke horecaplek voor iedereen.

Met een kop koffie, verkoelend drankje, lunch of heerlijk diner (met kleine-gerechtjes-concept) is het heerlijk toekijken hoe men de putting green trotseert. En ben je zelf fervent golfliefhebber of wil je het eens ervaren? Dan biedt Rijk van Nijmegen legio mogelijkheden voor recreatietoeristen.

Zo ook voor ons. Tijdens de golfclinic doorlopen we stap voor stap de basisbeginselen van de sport. Wat opvalt, is dat het feitelijk geen teamsport is, maar wél in groepsverband gedaan wordt. Dit schept toch een onderlinge band, die duidelijk merkbaar is wanneer we over het terrein lopen.

Duidelijk wordt ook al snel, dat golf een technische sport is, waarbij de lichaamshouding bepalend is. Richtingsgevoel, rust, kracht en concentratie; het komt er allemaal bij kijken. Pittig! Maar ik snap heel goed dat steeds meer mensen (letterlijk) aan het golfen slaan, hier bij het Rijk van Nijmegen.

Golfen maakt hongerig!

Restaurant Puur M in Berg en Dal

Golfen maakt hongerig (ons wel, althans), en we kiezen deze zwoele avond voor een heerlijk plekje bij Puur M in Berg en Dal. Dit restaurant kenmerkt zich door haar toegankelijkheid en excellence tegelijkertijd. Een combinatie die direct duidelijk wordt als we fijn en informeel worden ontvangen door de gastvrouw. De korte broek kan gewoon aan blijven; het is tenslotte warm.

Onder het genot van enkele bijpassende wijntjes genieten we van een zintuigenprikkelend driegangen-verrassingsmenu. Ook staat er een divers palet aan kleinere, verrassende gerechten op de kaart, die ervoor zorgen dat je lekker met elkaar kunt delen.

De chefkok maakt gebruik van de seizoenen vanuit hun eigen moestuin (heerlijk, die asperges!) en zijn creativiteit reikt ver genoeg om er alles aan te doen, het diner aan te passen op iedere specifieke smaak. PUUR genieten dus!

Ontbijten in De Wolfsberg

Wie overnacht in dit prachtige hotel moet het ontbijt zeker niet overslaan. Met de opkomende zon vanuit het dal is het heerlijk wakker worden. Het uitgebreide buffet zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt en er zit voor ieder ontbijt-type iets geschikts bij. Ons advies: maak er een Lazy-Sunday-gevoel van!

N70 Natuurwandelroute Route Berg en Dal

Wij gaan het hierna echter een stuk minder lazy doen; ons staat namelijk een bekende en inmiddels veel belopen wandeling te wachten. In Fletcher Hotel Val Monte te Berg en Dal ligt een brochure (á € 1,50 ) op ons te wachten. Dit is tevens één van de zes startpunten van waaruit de route begint. Overigens is de brochure ook op andere locaties te verkrijgen, zoals bij het VVV.

Wandelen door de heuvels van Berg en Dal betekend letterlijk door bergen en dalen wandelen.

Met stevig schoeisel aan, wat overigens geen overbodige luxe is, dalen we af en klimmen we weer op door het adembenemend mooie en veelzijdige bosgebied. Met prachtige vergezichten (bijvoorbeeld op Persingen, het kleinste dorpje van Nederland) maar ook door kleurrijke velden en hoge bomenlanen, is dit by far de meest veelzijdige route die we ons kunnen herinneren.

Elke bocht weer verrassend anders ten opzichte van het vorige. Let wel goed op: de groen gemarkeerde paaltjes die de route weergeven, zijn niet altijd even duidelijk aanwezig. Gelukkig is verdwalen in deze pracht echter geen straf, maar houd altijd je mapje bij de hand, dan ben je zo weer in de bewoonde wereld.

En terwijl in de verte het onweer aankondigt dat er verkoeling komt op deze zinderend hete dag, strijken we neer op een terrasje in het mooie Berg en Dal en proosten we op een meer dan geslaagd weekendje, en dat in eigen land!

Zie voor deze en andere wandel-en fietstips: Wandelenrijkvannijmegen.nl en: VisitNijmegen.nl

Lise Donné

Als blogger voor Bijzondere-Overnachting.nl komt het beste van mijn twee ´grote liefdes´ samen; reizen en schrijven! Naast het delen van mijn eigen ervaringen, smul ik vooral ook van verhalen door reislustige mensen om mij heen! Het resultaat is een eigenzinnige mix; een beetje van mij en een beetje van…de ander!

Op de grens van de gemeente Berg en Dal
Groesbeek; hét wijncentrum van Nederland
Wandelen door de heuvels van Berg en Dal
Wandelen en golfen maakt hongerig!
Fletcher Hotel Val Monte ligt letterlijk verscholen tussen de bomen.